torsdag 25 juni 2009

Spelen på E3-galan

Som utlovat kommer här en kort genomgång av spelen från E3.
Microsoft hade en hel rad uppföljare, bl.a. Forza 3, Crackdown 2 och Left 4 dead 2, vilket var väntat. Sen kommer ju också fler Halo-spel för de som är lagda åt det hållet. Det som var mest spännande var dock de nya sekvenserna från Alan Wake som såg trevliga ut. Det som gör mig tveksam är momenten när man ska trycka på rätt knapp vid rätt tillfälle för att få karaktären att göra något specifikt. Känns inte det väldigt ålderdomligt? Skulle inte Alan Wake vara mer som film än som spel? Då vill vi väl ändå inte ha en X-symbol som poppar upp mitt i en spännande scen? Alan Wake kan fortfarande visa sig vara en spelrevolution, men det kan nog vara bra att lägga lite band på förväntningarna.

En annan stor nyhet från Microsoft är att det kommer ett Metal Gear Solid till Xbox till Sony-fanboysens stora förtret. Metal Gear Solid Rising kommer det heta och kommer vara exklusivt till Xbox360. Frågan är hur bra det kommer sälja med tanke på att de som köpt Xbox medvetet valt bort ett av Sonys stora dragplåster, varför skulle de vilja köpa det nu?
Något som jag däremot tror mycket på är Microsofts utvidgning av Xbox Live. Man kommer kunna hyra högupplöst film, lyssna på radio och hänga på Facebook med sin Xbox. Klockrent säger jag.

Sony svarade med sina egna uppföljare; Uncharted 2, God of War 3 och Final Fantasy XIV, där det sista blir ännu ett onlinespel i serien. Inte illa från Sony alltså. Lägger man sedan till Heavy Rain, så skulle man kunna tycka att det är nog, men icke. Sony visade stolt upp The Last Guardian från Team Ico, de som tidigare gjort Ico och Shadow of the Colossus. The Last Guardian gick tidigare under arbetsnamnet Trico(länk till en video finns på Gejms hemsida) och är del tre i Ico-serien. The Last Guardian har redan hyllats som ett av de bästa spelen någonsin och vi har inte sett mer från det än en video. Om det lever upp till hypen får vi se om ett eller kanske två år.
Sony och Rockstar kunde också bekräfta att det kommer ett PS3-exklusivt Rockstar North-spel som kommer heta Agent. Det utspelar sig under 70-talet i en spionmiljö. Låter mycket intressant och jag lovar att det kommer hinna komma mycket information om det här spelet innan det faktiskt dyker upp på butikshyllorna.

Nintendos uppföljare var ändå de som fick mig mest intresserad. New Super Mario Bros Wii, Metroid: Other M, Super Mario Galaxy 2 och ett nytt Zelda är alla stabila titlar som garanterar ett enormt klirr i kassan för Nintendo. Men i övrig var det ganska dött på Wii-fronten, precis som det varit hittills.

Utöver de exklusiva titlarna fick man på E3-galan också se ett gäng mer eller mindre väntande spel. EA fortsätter givetvis sina sportserier, Ubisoft visade en hel del nytt från Assassin's Creed 2, en ny trailer för Mafia II syntes till och ett demo till Mass Effect 2 fanns tillgängligt. Kort sagt ser det ut som det kommer massvis med uppföljare som vanligt, men de flesta av dem får i varje fall mig att längta efter en ny spännande spelhöst.

Snart kommer förhandsrecensioner på Grand Slam Tennis och Boom Blox Smash Party till Wii och Star Ocean till Xbox 360 här på bloggen. Håll utkik efter det!

/Daniel

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar